Menengiç Kahvesi Nedir
Melengiç olarak da bilinen kahvenin asıl adı, Menengiç Kahvesidir. Adını aynı isimli bitkiden almakta olup Menengiç ağacı Latince ’de “pistacia terebinthus” olarak adlandırılır. Ülkemizde ise Menengiç ağacı yörelere göre çıtlık, çitlembik, çitemik ve çedene olarak bilinmektedir.
Türkiye’nin İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve özellikle Akdeniz bölgerinin dağlık ve kırsal alanlarında ekim yapılmaksızın doğal olarak kendiliğinden yetişmektedir.
Menengiç ağacının verdiği kırmızı meyvelerin olgunlaşarak mavi ve yeşil bir renge dönmesinden sonra toplanırlar. Toplanan meyveler güneş ışığında kurutulduktan sonra 200 derecelik bir ısıda meyveler kahverengileşinceye kadar yaklaşık 15 dakika kavrulup öğütülmesiyle Menengiç Kahvesi elde edilmektedir.
Kahveye asıl lezzetini veren kendine has aroması ve kavurma işlemidir.
Menengiç Kahvesi Yapılışı
Menengiç Kahvesinin yapılışı iki çeşittir. Biri süt ile diğeri su ile yapılmaktadır.
- Kişi sayısı kadar büyük fincan veya çağ bardağı suyu cezveye koyun.
- Ardından kişi sayısı kadar tatlı kaşığı kahveyi ve isteğe bağlı olarak şekeri cezveye ekleyin.
- Cezveyi karıştırdıktan ve kahvenin su ile birleştiğinden emin olduktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakın. Bu sürede karıştırmanıza gerek yoktur, kendi yapısı gereği bol köpüklüdür.
- Kahve köpürüp yükselmeye başladığında ocaktan alıp servis edebilirsiniz.
Su yerine süt kullanarak aynı tarifi uygulayabilirsiniz. Süt, Menengiç Kahvesinin tadını yumuşattığından içimi çok daha kolaydır. Ancak hem süt ile olsun hem yoğun Menengiç Kahvesi tadını almak istiyorsanız kişi başı bir tatlı kaşığından biraz fazla olacak şekilde kahve ekleyerek istediğiniz lezzete kavuşabilirsiniz.
Menengiç Kahvesinin Faydaları
Yapılan klinik ve bilimsel araştırmalara göre Menengiç Kahvesinin birçok faydası vardır. Bunlar; solunum yolu hastalıklarının ve ağız kokusunun önlenmesi, öksürüğün azalması, kolesterolün düşürülmesi, akciğer iltihaplanmasının azalması, böbrek sağlığının korunması, mide ağrılarını azalması, metabolizmanın hızlanması, kalp-damar sertleşmesinin önlenmesi, yaraların hızlıca iyileşmesi ve nefes darlığına iyi gelmesidir.